Széchenyi 2020 - Befektetés a jövőbe

Eredetiség vizsga, műszaki vizsga

6728 Szeged, Fonógyári út 8.
+36 20/665-7310

6724 Szeged, Pulcz u. 33.
+36 20/395-9516

Műszaki vizsgáztatás

  • felkészítés a műszaki vizsgára
  • vizsga rögtön a helyszínen

Miért fontos a gépjármű eredetiségvizsgálat?

Sokan nincsenek tisztában vele, miért fontos az eredetvizsgálat egy gépjármű adás-vételekor, legyen szó akár magánszemélyekről,  esetleg kereskedésből vásárolt járműről, netán hitel vagy lízing konstrukcióról.

Külföldről behozott jármű esetében pedig hatványozottan igazak a fentiek, mert az itthoni forgalomba helyezéshez és átíráshoz mindenképp szükséges az okmányirodában. Célja a gépjármű egyedi azonosítóinak vizsgálata, hogy nem változott-e példának okáért az alváz- és a motorszám. Általa kiszűrhetőek a bűncselekményben részt vett járművek is.

Magát a vizsgálatot kötelezően a '90-es évek végén, 1998-ban vezették be azzal a rendeltetéssel, hogy kétes eredettel rendelkező, feltehetően bűnözéssel összekapcsolható járműveket ne helyezhessenek forgalomba. A rendelet hatása sem maradt el, a lopott gépjárművek darabszáma jelentős mértékben csökkent, értékesítésük pedig kis híján totálisan ellehetetlenült.

Érvényessége

Fontos megjegyezni, hogy egy fel nem használt eredetiségvizsga a kiállításától számított 60 napig érvényes és minden tulajdonosváltáskor újat kell készíteni. Ennek nyomán a gépjármű tulajdonjogváltozás bejelentésre összesen 15 nap áll rendelkezésre.

Menete

Ez hivatalosan két lépcsőből épül fel. Az eredetvizsgáló átnézi a gépjárművet, illetve leellenőrzi az adatokat, amit továbbít az illetékes hatósághoz és végül ő is konfirmálja az eredményt. A folyamat ilyen módon való elvégzésének óriási előnye, hogy személye nem befolyásolható. Ezzel a ténnyel számolunk kell adás-vétel esetén, időben és anyagilag is! Korábban erre a feladatra létezett mobil eredetvizsga állomás is, akik hívásunkra bárhova kiszálltak, ám ez a közelmúltban megszűnt, hogy minden telephelyen egységesítsék a vizsgálat folyamatát. Tekintsük ezt egy szükséges lépésként, amely mindenki érdekét szolgálja.

Mire kell figyelnünk?

Amennyiben autó vagy más típusú gépjármű adásvételére áll fenn, ez esetben érdemes úgy intézni, hogy a szerződés aláírása mindenképpen a sikeres eredetiségvizsgát követően történjen, amivel sok fejfájástól megkímélhetjük magunkat.

© IntroWeb | 2017 - Weboldal készítés, SEO